САЩ предоставят помощ от 1,3 млрд. долара за икономиката на

...
 САЩ предоставят помощ от 1,3 млрд. долара за икономиката на
Коментари Харесай

САЩ и Великобритания предоставят помощ от над 1,6 млрд. долара за икономиката на Украйна

 

Съединени американски щати дават помощ от 1,3 милиарда $ за стопанската система на Украйна

Съединени американски щати ще дават помощ от 1,3 милиарда $ за стопанската система на Украйна, разгласи държавният секретар на Съединени американски щати Антъни Блинкън, представен от международните организации.

“Докато Русия продължава да унищожава, ще сме там, с цел да помогнем на Украйна да се възвърне: да възвърне тя живота на хората, да възвърне страната, да възвърне бъдещето си ”, съобщи Блинкън на конференцията в Лондон, отдадена на възобновяване на Украйна, съобщи Българска телеграфна агенция.

 

Той акцентира, че задачата е да се даде на Украйна опция “да процъфтява като сигурна, самостоятелна страна, напълно интегрирана с Европа, обвързвана с пазарите по света ”.

 

“Ще влагаме 520 милиона $, с цел да помогнем на Украйна да промени енергийната си система ”, добави държавният секретар на Съединени американски щати. 657 милиона ще бъдат употребявани за модернизиране на граничните пунктове, пристанищата, жп линии и друга жизненоважна инфраструктура.

 

Около 100 милиона $ ще се употребяват за дигитализиране на украинските митници и други системи “за увеличение на скоростта и понижаване на корупцията, а 35 милиона – за помощ за украинските предприятия посредством финансиране и обезпечаване.

Новата помощ е в допълнение към над 20 милиарда $ икономическа помощ и помощ за развиването на Украйна, които Вашингтон към този момент е дал, акцентира Блинкън. Той обаче означи, че “само частният бранш може да активизира нужното равнище на вложения, с цел да отговори на големите потребности на страната ”.

 

Водещият американски посланик също по този начин акцентира, че Русия ще би трябвало да заплати за вредите, породени от нейната експанзия в Украйна. “Русия е виновна за разрушаването на Украйна. И Русия ще би трябвало в последна сметка да понесе цената за възобновяване на Украйна ”, съобщи Блинкън.

 

В началото на двудневната конференция за възобновяване на Украйна в Лондон Сунак ще показа пакета, който ще включва и 240 милиона английски лири (306 милиона долара) двустранна помощ и разширение на английските интернационалните вложения в Украйна.

 

Англия е един от главните поддръжници на Украйна, откогато Русия стартира пълномащабната си инвазия през февруари предходната година, и Сунак се надява, че конференцията ще затвърди позициите на Лондон, като в същото време ще насърчи частния бранш да направи повече за възобновяване.

 

“Заедно с нашите съдружници ние ще продължим да поддържаме защитата на Украйна и контранастъплението и ще бъдем с Украйна толкоз дълго, колкото е належащо, до момента в който тя продължава да печели тази война ”, ще каже Сунак на конференцията съгласно фрагменти от речта му, оповестени от неговата канцелария.

 

Възстановяването на Украйна ще бъде “колосално предизвикателство ”, съобщи немската външна министърка Аналена Бербок в изказване, оповестено през днешния ден, малко преди началото на Конференцията за възобновяване на Украйна в Лондон, съобщи ДПА.

 

“Само през 2022 година Украйна е изгубила 29 % от брутния си вътрешен артикул, а инфлацията доближава 27 % ”, съобщи министърката. Световната банка чака възобновяване да коства повече от 400 милиарда $ през идващото десетилетие.

 

В момента Германия дава “огромна нова филантропична помощ в помощ на фамилиите, които са най-засегнати от разрушенията, наводненията и разселването ”, сподели Бербок. 

 

В средносрочен проект, сподели тя, задачата е да се подкрепи финансирането на възобновяване. В дълготраен проект процесът на присъединение към Европейски Съюз ще постави основите на устойчива и просперираща украинска стопанска система.

 

“Подкрепата на Германия е твърда като канара – през днешния ден, на следващия ден и вдругиден. Защото за трайния мир не е задоволително Украйна да завоюва войната – ние желаеме тя да стане част от европейския план за мир и разцвет ”, сподели тя.

 

Англия, която тази година е съорганизатор на конференцията дружно с Украйна, разчита в огромна степен на поощряване на частните вложения в страната в допълнение към директната помощ. По данни на английското държавно управление стотици интернационалните компании към този момент са алармирали за желанието си да вземат участие във възобновяване на Украйна.

 

Сред тях са и доста немски компании, които макар войната към момента развиват активност в Украйна, сподели Бербок.
Източник: frognews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР